Serbia, tara cu rani deschise ce asteapta un medic

beta

Domnul a fost bun cu noi si ne-a ajutat sa cumparam casa intr-o zona pitoreasca, linistita, in Ljubanje, sat la periferia orasului Uzice, la altitudine de aproximativ 750m. Aici sunt  case de vacanta si familii in varsta care locuiesc in partea aceasta de sat.

Suntem inconjurati de familii bosniace, doar 7-8 familii sunt sarbe din aproximativ 30 case care sunt in zona noastra.

Cei mai multi nu vorbesc intre ei sau sunt certati de ani de zile. Spre bucuria copiilor, aproape de noi este o fetita sarboaica de 7 ani (Ivana) orfana de tata, care locuieste cu mama (Milica) la bunicii din partea mamei. Cu ei am stat la taifas la o cafea.

Se mira, cand Srdjan si cu mine ne plimbam pe strada tinandu-ne de mana iar copiii topaie in jurul nostru. Un bosniac in varsta, vaduv de 3 ani, ne-a numit “pravi drugari” (adevarati prieteni) pentru ca il salutam si comunicam cu el de cate ori il vedeam. In octombrie, am avut doi prieteni din Uzice (Vojo si Ivan) care ne-au vizitat. Au fost mirati de modul in care vorbeam si ne purtam Srdjan si cu mine.

“Nu am vazut asa respect si dragoste la nici o familie de sarbi cum este intre voi!” mi-a spus Vojo (38 ani, tata a 3 copii, al 4-lea este pe drum). "Mi-ar fi placut ca sotia mea sa vorbeasca asa cu mine cand vin de la lucru!”

Atunci mi-am amintit ca echipa de la TPM Medias s-a rugat pentru noi ca dragostea noastra si modul nostru de viata sa fie atractiv pentru vecini!!! Multumim pentru rugaciuni!

Baba Rada, o femeie de 82 de ani, vaduva, traieste simplu intr-un garaj la cateva case departare de noi. Srdjan si cu mine am ajutat la taiat lemne, dus apa, cumparat mancare, i-am facut paine etc. Batranica ne-a binecuvantat cu rosii proaspete din gradina ei, cu ce avea, chiar cu finante (nu a acceptat sa facem nimic pe gratis!). Am fost uimita de harnicia si curajul ei: inca mai merge pe jos pana in oras (aproximativ 1 ora si 30 minuta), sapa gradina, coseste iarba, etc. Se pare ca e certata cu toti vecinii si nimeni nu vrea s-o ajute. Are o limba cam ascutita, doar asa poate sa se apere sau sa atace! Am vazut cum unul dintre vecini, tot un domn mai in varsta, venind cu masina, intentionat a trecut aproape de baba s-o sperie. Alta vecina mi-a spus ca a vrut sa dea cu masina peste ea ca prea vorbeste multe prostii si raneste! Nu pot sa inteleg cum oamenii pot ura atat de mult aceasta babuta, dar aici in Serbia, oamenii nu uita daca le-ai facut bine, dar daca ai gresit doar o data, nu uita si nu iarta toata viata. Exista atata ura si neiertare, amaraciune in oamenii de pe strada mea… Vorbind cu bunica Ivanei, Mladenca – 67 ani – mi-a spus ca ea e darnica, iubeste pe oricine dar daca i-ai gresit, te iarta dar nu te uita toata viata si rupe legatura cu tine! Ne rugam ca Dumnezeu sa-I vorbeasca zilele acestea despre iertare, mai ales ca merge in fiecare duminica la biserica ortodoxa din Uzice si se roaga!

Suntem multumitori lui Dumnezeu pentru Serdjo, fiul nostru, care merge la prescolari in Uzice. Ii place scoala (mai ales matematica) si vine singur din oras cu autobuzul. Hana va merge din toamna la prescolari si speram sa se acomodeze repede.

Din cand in cand ne intalnim cu fratii de la TPM Uzice, ne rugam impreuna, impartasim din Biblie, ne incurajam unii pe altii. Cum iarna aceasta a fost cand cald cand rece, cu zapada si flori, a fost mai greu sa ne intalnim pentru ca drumul era inzapezit.

Vesti bune: Familia Vaughan, Andrew si Lydia, au o fetita de cateva saptamani, pe langa Luka, baietelul lor de 1 an si jumatate. Lydia s-a alturat TPM Uzice dupa DTS si nunta cu Andrew dar acum au decis ca e vremea sa aiba experirenta in a fi staff in DTS. Vor pleca curand sa ajute DTS-ul din Croatia apoi se intorc cu forte noi in Uzice. Familia Klop a fost in an sabatic iar pana in august sunt aici. Curand vom afla amanunte despre unde si ce vor face in continuare.  E greu sa lucrezi ani de zile cu credinciosie si sa nu vezi roade, oameni schimbati care-si dau inima Domnului. Cafeneaua CrossRoad s-a inchis (are nevoie de staff si finante pentru proiect). Aici s-au desfasurat diverse activitati de evanghelizare prin relatii, seri creative, etc. Asteptam echipe care sa binecuvanteze Uzice!

Pe plan national, s-a dat un proiect de lege pentru ajutorarea femeilor care nasc mai mult de 2 copii: la al 3-lea copil, primesc 100 euro pana la 10 ani iar la al 4-lea, 150 euro pana la 18 ani. Peste 60% din populatie sunt oameni peste 60 ani, populatia tanara este in scadere iar natalitatea a scazut mult fata de anii trecuti!

Cateva incidente care ar putea schimba istoria Serbiei au avut loc de curand. In urma cu 70 zile, un jurnalist sarb, Oliver Ivanovic, a fost omorat in Kosovo. Inca nu s-a gasit faptasul. Acu’ mai bine de 10 zile, un ministru sarb,Marko Djuric, care este directorul biroului din Kosovo de ani de zile, a fost arestat, maltratat si expulzat din Kosovo desi a actionat conform tratatului dintre Serbia si Kosovo. Presedintele Albaniei, Hasim Taci a fost de acord cu modul in care politia kosovara si-a “facut datoria”. Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dat ultimatum Kosovo-ului ca pana in 20 aprilie sa formeze o coalitie sarbo-kosovara care sa lucreze impreuna. Kosovo e o regiune bogata in minereuri feroase si neferoase, diverse minerale si carbuni. Atat albanezii cat si sarbii o vor. Rugati-va sa fie rezolvate problemele acestea pe cale diplomatica, in pace, sa nu inceapa un nou razboi intre Serbia si Kosovo-Albania.

Prieteni, rugati-va sa stim cum sa aratam caracterul si dragostea lui Dumnezeu in Ljubanje, intelepciune in relatiile cu vecinii, cum sa fim buni soti, parinti, exemple vii prin stilul de viata pentru cei din jur. Va binecuvantam din Serbia!

Cu drag, Srdjan, Beta, Serdjo si Hana Savic

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!